96 timer i São Paulo

Jeg er midtveis mellom São Paulo og Rio de Janeiro. Min Webjet-flight fredag forsvant i en lang bilkø, og lørdagens avgang er kansellert pga uvær. Flyselskapet Gol lar seg imidlertid ikke skremme så lett av litt regn og etter at jeg har fått booket om min billett fra Webjet til Gol, er det bare en liten storm som hindrer oss fra take off on schedule. Jeg rekker å se litt av enorme São Paulo før vi forsvinner inn i det tette skylaget over byen.
Fortsett å lese «96 timer i São Paulo»

Moonwalk på skeivt dansegulv

Jeg tømmer min Caipirinha, og rusler selvsikkert ut på dansegulvet. Det syder av danseglade mennesker, og jeg åler inn ved siden av en søt lyshåret jente. Hun vrikker sin brasilianske rumpe til et potpurri av Michael Jackson-musikk, og jeg får det for meg at jeg behersker moonwalk som kongen selv. Fornemmelsen av å eie dansegulvet er langt utover normal selvinnsikt og jeg har akkurat gått igang med robot-bevegelser da en mørkhåret jente seiler opp foran blondinen. «Who’s Bad!» De danser tett. «It’s close to miiiidnight!» De danser veldig tett. «Dirty Diana!» Den mørke lener seg fram mot sin dansepartner, griper tak i det lange lyse håret og presser seg mot henne. Kysser.
Fortsett å lese «Moonwalk på skeivt dansegulv»

Man in Ipanema

– «Det er ikke morsomt. Slutt å tulle!»
Fire festkledde venninner ser medlidende på meg. Hennes far og bror smiler usikkert. Hennes mor står med himmelåpne øyne. Fernanda er alvorlig, stresset og en anelse forbannet. Hun tror jeg tuller. Findressen er ikke på. Jeg skjelver litt i stemmen, og tenker tilbake på torsdagens høytidelige seremoni hvor findressen var på, og en av hennes venner fortalte meg at på lørdagens graduationfest skulle det bli andre boller. Ingen grunn til findress da.
Nå er det lørdag. Og han tullet med meg.
Fortsett å lese «Man in Ipanema»

Não entendo nada

– Michael Jackson is dead!
Jeg vil for alltid huske hvor jeg var da beskjeden om kongens død ble servert. Machado, Fernandas venninne, står med sin iPhone og ser med mistro på beskjeden hun har fått. Fernanda ser grundig på meg. – Michael Jackson is dead, can you believe that? Smilet om munnen min stivner, og jeg tenker på min barndom, jeg tenker på min søster, jeg tenker på all den tid jeg trodde at hvis det var noen som skulle kunne overleve min tid så var det nettopp han. Slik ble det ikke.

Fortsett å lese «Não entendo nada»

Økologisk hilsen i øsende regnvær

Jeg satt trygt foran TV-skjermen i går kveld, da et intenst regnvær skyllet over Rio by i to timer. Slikt regnvær er vanlig på sommeren her, – etter uker uten nedbør måtte himmelen åpnes og tømme seg. Resultatet er friskere luft, litt lavere temperatur. Og seks druknede personer.
I en by med ti millioner innbyggere, hvor rundt 20 % lever i provisoriske hus i favelaene, må tallene på omkomne bli høye når værkreftene slår til. Været har alltid vært et tema for nordmenn, og det ser ikke ut til at verden skal få mindre å snakke om i årene som kommer. De mest radikale forskerne spår et isfritt Antarktis om 65 år, og før den tid skal nok moder jord ha sagt ganske grundig ifra med uvær, hagl, ekstremkulde og flommer.

Tross dystre spådommer: The show must go on.
Men forhåpentligvis på en mer økologisk måte. Oljelandet Norge har mye å lære av Brasil, som rikt på naturressurser, men fullstendig avhengig av import av olje, nå gjør enorme grunnleggende grep i økonomien. Til det beste for naturen. Nesten 75 % av alle biler som produseres kan gå på etanol såvel som bensin. (kilde:CNN Money)
Det gjør at man nå anslår innsparingen på oljeimport til 69 milliarder dollar. Penger som istedet brukes på de fattige distriktene i det enorme landet. Spørsmålet er selvsagt når verstingen i globale utslipp, USA, legger om sin politikk. Og om endringene i det globale øko-systemet er reversible…