Rio, Jesus og Obama

Meg, Skol og boxer.Charles de Gaulle var nok langt mer spennende å tilbringe åtte og en halv time med, enn flyplassen som har fått hans navn. Jeg landet kvart over ett i går, og etter noen kilometer rulletrapp kom jeg meg til Terminal 2A, hvor flyet til Rio de Janeiro går fra.

Det er noe helt eget å reise med brasilianere. Skjønt jeg reiser alene, som vanlig, reiser jeg likevel “med” dem, for her går praten i ett. Slenger jeg inn et obrigado og bom dia er jeg med på reisen, som var jeg en del av deres familie.

Nå var jeg jo en gang det, og selv om det ikke er den egentlige grunnen for denne turen, så møter Fernanda meg likevel på flyplassen som så mange ganger før og sørger for at jeg er trygg i en av verdens farligste, men også vakreste byer.
Hun har klippet håret kort og jeg siterer en venns anekdote om at når jenter klipper bort radikalt mye av håret, så er det for å bryte med en fortid og gå inn i en ny epoke. Min eks-kjæreste uteksamineres som doktor i år, og seks års løp er ferdig.

De samme seks årene jeg har brukt mesteparten av tiden min til å telle ned dagene, ukene og månedene til neste gang jeg ser henne, og når jeg ikke har kunnet telle har jeg grått, nettopp fordi jeg ikke kunne. Fordi det ikke var noen vits. Og når alt i kjærligheten blir tungt og dystert, er det ikke så lett å holde ut sammen. Selv om man er glad i hverandre.

Etter fire minutter i bilen fra flyplassen ryker vi i tottene på hverandre. Hun oppdaterer meg på venners kjærlighetsliv og forteller om en av hennes venninners kjæreste som tror Jesus er løsningen på alt.
– “But she still loves him. It’s like me, I always hated your left wing radicalism, but still loved you.”, forteller hun meg.
– “Do you compare my political views with reliogious extremists?” Jeg fatter ikke at jeg fortsatt lar meg hisse opp.
– “They believe in Jesus, you believe in politicians.”
– “You should really read Barack Obama’s “The audacity of hope” – he too didn’t believe in politicians and their ability to change, but look what happened to the States now after they got rid of Bush! He is really changing the world. Politicians are.”
– “A monkey could do a better job than Bush.”
– “But my point is… ah… never mind…”

Idiotisk samtale. Vi ler. Jeg settes av på Hotel Vermont, Ipanema, hvor jeg skal bo fire netter, mens jeg leter etter leilighet hvor jeg kan bo i fem uker til jeg skal hjem igjen.

Det er fantastisk deilig å være tilbake i Rio, må jeg innrømme. Mitt rom er lite, enkelt, men rent og jeg kan se Corcovado fra vinduet. Jesus på fjellet, i all sin mektighet. “Du får være min Obama eller Jens disse ukene”, sier jeg, og henter en frisk brasiliansk øl fra kjøleslapet.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply