Økologisk hilsen i øsende regnvær

Jeg satt trygt foran TV-skjermen i går kveld, da et intenst regnvær skyllet over Rio by i to timer. Slikt regnvær er vanlig på sommeren her, – etter uker uten nedbør måtte himmelen åpnes og tømme seg. Resultatet er friskere luft, litt lavere temperatur. Og seks druknede personer.
I en by med ti millioner innbyggere, hvor rundt 20 % lever i provisoriske hus i favelaene, må tallene på omkomne bli høye når værkreftene slår til. Været har alltid vært et tema for nordmenn, og det ser ikke ut til at verden skal få mindre å snakke om i årene som kommer. De mest radikale forskerne spår et isfritt Antarktis om 65 år, og før den tid skal nok moder jord ha sagt ganske grundig ifra med uvær, hagl, ekstremkulde og flommer.

Tross dystre spådommer: The show must go on.
Men forhåpentligvis på en mer økologisk måte. Oljelandet Norge har mye å lære av Brasil, som rikt på naturressurser, men fullstendig avhengig av import av olje, nå gjør enorme grunnleggende grep i økonomien. Til det beste for naturen. Nesten 75 % av alle biler som produseres kan gå på etanol såvel som bensin. (kilde:CNN Money)
Det gjør at man nå anslår innsparingen på oljeimport til 69 milliarder dollar. Penger som istedet brukes på de fattige distriktene i det enorme landet. Spørsmålet er selvsagt når verstingen i globale utslipp, USA, legger om sin politikk. Og om endringene i det globale øko-systemet er reversible…


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply